
Usein kysyttyä
Hautajaisjärjestelyt voivat herättää monia kysymyksiä, ja niiden hoitaminen voi tuntua raskaalta surun keskellä. Olemme koonneet tälle sivulle vastauksia yleisimmin esitettyihin kysymyksiin, joita saattaa tulla eteen hautajaisia järjestäessä.
Mikäli sinulla on muita kysymyksiä, älä epäröi ottaa yhteyttä – autamme mielellämme.
Tutustu yleisimpiin hautajaisten järjestämisessä huomioitaviin aiheisiin
Hautajaiskulut maksetaan ensisijaisesti vainajan varoista, eli kuolinpesä vastaa kustannuksista. Mikäli kuolinpesä on ylivelkainen tai sen varat eivät riitä hautajaiskulujen kattamiseen, omaiset voivat hakea Kelalta hautajaisavustusta. Jos avustus myönnetään, hautaustoimisto lähettää laskun suoraan sopimuskumppaneillemme, kuten Keski-Suomen hyvinvointialueelle tai Jyväskylän kaupungille.
Vaikka vainaja ei kuulu kirkkoon, voidaan hänet siunata, mikäli hänellä ei ole ollut esteitä siunausta vastaan. Siunaustilaisuus voidaan pitää esimerkiksi sairaala Novassa tai Kyllön kappelissa. Mikäli tilaisuus halutaan järjestää seurakunnan kappeliin, siitä peritään erillinen maksu.
Hautaustoimisto hoitaa hautausluvan hakemisen sairaalasta ja lähettää sen tarvittaville tahoille, kuten krematorioon ja hautausmaalle, johon vainaja tullaan hautaamaan. Hautauslupa on välttämätön, jotta hautaus voidaan toteuttaa.
Hautausluvan kirjoittaa yleensä vainajaa viimeiseksi hoitanut lääkäri. Mikäli vainajalle tehdään ruumiinavaus, hautausluvan kirjoittaa patologi ruumiinavauksen jälkeen. Kuolintodistus annetaan vasta sen jälkeen, kun kaikki kuolemansyyn selvittämiseksi tarvittavat tutkimukset on saatu päätökseen, mikä voi viedä aikaa.
Hautajaiset, tuhkaus ja hautaaminen voidaan kuitenkin järjestää ennen kuolintodistuksen saapumista. Hautauslupa toimitetaan seurakunnan hautauspalvelutoimistoon, jossa siunaustilaisuus ja tuhkaus pidetään, sekä siihen seurakuntaan, jonka alueelle vainaja haudataan.
Tämä käytäntö pätee myös kirkkoon kuulumattomien vainajien osalta.
Saattoajo tarkoittaa tilannetta, jossa vainaja kuljetetaan autokulkueena siunauskappeliin tai krematorioon. Ensimmäisenä kulkueessa on vainajaa kuljettava auto. Reitillä voidaan poiketa erityisesti vainajalle tärkeissä paikoissa, kuten kotona, työpaikalla tai harrastuspaikassa.
Arkkuhautauksessa arkun laskeminen hautaan hoidetaan kantajien toimesta. Yleensä tarvitaan kuusi kantajaa. Myös naiset voivat toimia kantajina. Seurakunnan suntio opastaa kantajia ennen tilaisuutta, jotta he tietävät, miten kantaminen käytännössä tapahtuu. Kauttamme on mahdollista saada kantajia korvausta vastaan.
Yleensä arkku on asetettu valmiiksi siunauskappelin alttarin eteen pääpuoli alttarille päin ennen omaisten saapumista. Pappi hoitaa siunaustilaisuuden kulun ja omaiset voivat keskittyä suruun. Jos vainaja haudataan heti siunaustilaisuuden jälkeen, kannetaan arkku loppusoiton aikana kappelista jalkopää edellä kappelin edessä odottavaan autoon tai saattovaunuun.
Hautatoimilaki määrittelee, että vainajan tuhka on haudattava pysyvästi yhteen paikkaan vuoden kuluttua tuhkauksesta. Tuhkan voi sirotella seurakunnan sille varatulle alueelle sulan maan aikaan. Tuhkan sirotteluun muualle tarvitaan maanomistajan lupa. Esimerkiksi Jyväskylän alueella tuhka voidaan sirotella vesistöön, mikäli se on sovittavissa paikallisten sääntöjen mukaisesti. Tuhka voidaan myös haudata uurnassa hautaan tai sijoittaa erilliseen uurnalehtoon.
Perukirja on tärkeä asiakirja, joka tarvitaan, jotta verottaja voi määrittää kuolinpesän osakkaiden mahdollisen perintöveron määrän. Perukirja on myös tarpeellinen, jotta velkojat saavat tiedon kuolinpesän taloudellisesta tilanteesta ja mahdollisesta ylivelkaisuudesta.
Siunaustilaisuuden ajankohta voidaan yleensä sopia kahden tai kolmen viikon päähän, riippuen kappeleiden varaustilanteesta. Yleisimmät siunauspäivät ovat perjantai ja lauantai.
Siunaus- tai saattotilaisuus voidaan järjestää kirkossa, siunauskappelissa, sairaalan kappelissa tai haudalla. Siunaustilaisuuden kesto on tavallisesti noin 45 minuuttia.
Hautapaikan hankinta
Hautapaikka hankitaan seurakunnan hautauspalveluiden kautta. Jos suvussa on sukuhauta, johon vainaja tai tuhka voidaan haudata, on tärkeää selvittää, kuka suvun jäsenistä on kyseisen hautapaikan oikeuden haltija. Voimme auttaa teitä myös hautapaikan sijaintitietojen ja hauta-ajan jatkamiskustannusten selvittämisessä.
Siunaus kirkkoon kuulumattomalle henkilölle
Kirkkoon kuulumaton henkilö voidaan siunata, mikäli omaiset sitä pyytävät ja vainaja ei ole ilmaissut kielteistä kantaa siunaamiselle. Siunauskappeli voidaan varata käyttöön myös kirkkoon kuulumattomalle vainajalle tietyin edellytyksin. Näistä asioista sovitaan erikseen seurakunnan hautauspalveluiden kanssa.
Mikäli vainaja kuului kirkkoon, hänet siunaa yleensä oman seurakunnan työvuorossa oleva pappi. Omaiset voivat kuitenkin esittää toiveen perheelle tai vainajalle tutusta papista, vaikka hän olisikin eri seurakunnasta. Omaiset tai hautaustoimisto voivat ottaa yhteyttä toivottuun pappiin.
Siunaava pappi ottaa yhteyttä omaisiin ja sopii tapaamisen, jossa keskustellaan vainajasta, siunaustilaisuuden kulusta ja muista käytännön asioista. Tapaamisen jälkeen pappi laatii vainajalle sopivan puheen.
Arkku voidaan valita niin, että se heijastaa jotain vainajan elämästä ja persoonasta, tai se voi kuvastaa kaipaavien omaisten tunteita ja muistoja.
Yleisimmät vaihtoehdot ovat puupintaiset arkut tai pintaverhoillut arkut. Pintaverhoilussa ja sisustuksessa käytetään luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa, puuvillaa ja muuntokuituja, kuten viskoosia. Keinokuitumateriaaleja ei käytetä. Arkkuihimme voi tutustua täällä.
Uurnavaihtoehtoja ja materiaaleja on monia. Uurniin voi tutustua täällä.
Mikäli uurna haudataan maahan, sen tulee olla maatuva. Tuhkan sirottelua varten tarvitaan myös uurna. Uurna voidaan myös sijoittaa kolumbaarioon, eli uurnaholviin.
Taivaanrannasta on saatavilla uniikki Taivaankappaleet© -savipallouurnamallisto. Taivaankappaleet© -pallouurnia on saatavana sekä maatuvina että rakukeramiikkaversioina.
Maatuva Taivaankappaleet© -pallouurna edistää tuhkan nopeaa siirtymistä maan luonnolliseen kiertokulkuun, kun taas rakukeramiikkainen Taivaankappaleet© -pallouurna sopii erityisesti kolumbaarioon säilytettäväksi.
Tuhkan loppusijoittaminen tulee tapahtua vuoden kuluessa tuhkaamisesta.
Omaisilla on mahdollisuus osallistua arkuttamiseen ja vainajan pukemiseen, tai he voivat viettää hetken arkun äärellä ennen siirtoa kappelille.
Vainaja voidaan pukea arkkuun kuuluviin arkkuvaatteisiin tai hänelle voidaan pukea omat vaatteet, kuten lempiasu, villasukat, myssy, huivi tai shaalipeitto.
Kysymme omaisilta, onko mitään erityistä, mitä haluaisivat laittaa arkkuun mukaan. Tämä voi olla jokin vainajalle elämän aikana kuuluva tärkeä esine tai muisto, joka heijastaa vainajaa läheisten silmin. Mukaan voidaan laittaa esimerkiksi kirjeitä, piirroksia, valokuvia, lehtiä tai muita henkilökohtaisia esineitä. Teemme mielellämme tilaa tällaisille yksilöllisille toiveille.
Hautaustoimisto kuljettaa arkun säilytettäväksi kappelille tai krematoriolle, jossa siunaus ja/tai tuhkaus tapahtuu sovittuna päivänä. Mikäli omaiset ovat läsnä arkutustilaisuudessa, he voivat osallistua saattoajoon kappelille. Saattoajon reitti voidaan valita halutulla tavalla, ja se voi kulkea esimerkiksi kotitalon, työpaikan tai muun tärkeän paikan kautta. Toiminta-alueemme kattaa pääasiassa Keski-Suomen maakunnan.
Tuhkaaminen on yhä yleisempää, ja Jyväskylässä tuhkaushautausten osuus kaikista hautauksista on noin 70 % (v. 2023).
Tuhkan voi sirotella tai haudata uurnassa hautapaikalle tai muistolehtoon. Tuhka voidaan myös loppusijoittaa tietyin ehdoin yksityisille maa- tai vesialueille.
Maahanhautauksessa tarvitaan hautapaikka. Näitä hallinnoi seurakunnan hautaustoimi.
Ota yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää vaihtoehdoista ja käytännöistä.
Kukkien avulla voimme ilmaista menetyksen nostattamia kaipauksen ja surun tunteita. Kukkasilla saattelemme lähtijän matkalle tämän ajan tuolle puolelle.
Taivaanrannan yhteistyökumppanina kukka-asioissa Jyväskylässä toimii Kukkakauppa Ruusupuu, joka sijaitsee Ekohautauspalvelu Taivaanrantaa vastapäätä, osoitteessa Tapionkatu 18.
Ruusupuusta saamme upeat kukkasidonnat yksittäisistä kukkasista näyttäviin surukukkalaitteisiin ja seppeleihin.
Siunaustilaisuuden jälkeen pidetään usein muistotilaisuus, jossa omaiset ja saattoväki voivat yhdessä muistaa vainajaa ja jakaa muistojaan.
Muistotilaisuus voidaan järjestää missä tahansa tilassa, johon kutsuttu saattoväki mahtuu ja jossa voidaan tarjota haluttua ohjelmaa ja tarjoilua. Omaiset voivat itse huolehtia tilaisuuden tarjoiluista tai ne voidaan tilata pitopalvelusta tai muulta alan toimijalta. Tällöin omaiset ja saattoväki voivat keskittyä tilaisuuteen ja muistojensa jakamiseen.
Monesti pappi on mukana muistotilaisuudessa. Tilaisuudessa voidaan myös lukea omaisilta saapuneet osanotto- ja muistoadressit. Olemme koonneen muistilistan omaisia varten.
Muistotilaisuuden tarjoiluun on monia vaihtoehtoja, aina yksinkertaisesta kahvitarjoilusta aina runsaampaan pitopöytään saakka. Mikäli saattoväki on paikallista, voi kahvitarjoilu pienten suolaisten ja makeiden herkkujen kera olla riittävä. Jos vieraat saapuvat kauempaa, voi olla järkevää tarjota myös ruokaisampia vaihtoehtoja.
Omaiset voivat hoitaa tarjoilun itse tai valita sen tilaamisen alan ammattilaisilta. Autamme mielellämme myös pitopalvelujärjestelyissä ja voimme suositella luotettavia toimijoita.
Hautajaisissa ovat läsnä lähiomaiset ja kutsutut vieraat. Muut vainajan tunteneet ja häntä kaipaavat ystävät, tuttavat sekä työ- ja harrastusyhteisöt voivat osoittaa surunsa ja myötätuntonsa lähettämällä muistoadressin omaisille ennen hautajaisia.
Myös silloin, kun on saanut kutsun hautajaisiin, mutta ei pysty osallistumaan tilaisuuteen, voi osanottonsa ilmaista suruadressilla.
Helpottaaksemme läheistemme ja muiden jälkeemme jäävien elämää kuolemamme jälkeen, voimme laatia hautaustoiveen tai hautaustestamentin. Näin voimme selkeästi ilmaista tahtomme siitä, kuinka haluamme asioiden sujuvan kuolemamme jälkeen.
Hautaustestamentti voi olla hyvinkin yksityiskohtainen. Siihen voidaan kirjata toivomukset esimerkiksi siunaustilaisuuden paikasta (kappeli tai muu paikka), siunauksesta tai siunaamattomuudesta, puhujista, virsistä tai muista lauluista, arkun ja uurnan valinnasta, puheista, tarjoilusta, hauta- tai uurnapaikasta, muistelupuheista sekä muista yksityiskohdista, joita hautajaisia järjestävä taho pyrkii noudattamaan.
Hautaustestamentti voi olla myös vapaamuotoinen ja keskittyä vain itselle tärkeimpiin asioihin. Sen voi laatia käyttämällä erityisesti sitä varten laadittuja lomakkeita tai kirjata omat toiveensa vapaasti. Voit tulostaa Hautaustoiminnan Keskusliiton hautaustestamentti-lomakkeen tästä.
Hautaustestamentin olemassaolosta on suositeltavaa mainita omaisille tai muille läheisille, ja se kannattaa säilyttää muiden tärkeiden asiakirjojen joukossa. Näin voimme varmistaa, että omat hautajaisemme sujuvat aikanaan niin, kuin haluamme. Hautaustestamentin olemassaolo helpottaa huomattavasti hautajaisia järjestävien henkilöiden tehtävää.
On tärkeää, että omaiset ja muu saattoväki voivat keskittyä rauhassa itse tilaisuuteen. Tämä mahdollistuu, kun vain yksi asiantunteva henkilö huolehtii hautajaistilaisuuden taltioinnista. Toimistollamme on yhteistyökumppaneita useissa valokuvaajissa, jotka taltioivat tilaisuuden hienotunteisesti ja ammattitaitoisesti.
Hautaustoimistosi Jyväskylässä
Meiltä saat tukea kaikissa hautajaisiin liittyvissä järjestelyissä. Toimimme Jyväskylän alueella ja tarvittaessa myös muualla Suomessa. Autamme mm. siunaustilaisuuden suunnittelussa, perunkirjoituksessa, hautapaikan varaamisessa sekä arkun tai uurnan valinnassa. Olemme rinnallasi koko prosessin ajan, jotta voit keskittyä tärkeimpiin asioihin.